Vlada Brcko distrikta BiH odobrila nacrt zakona o fiskalnim sistemima.

fiskalizacija

14.06.2018 13:52
Odobren nacrt zakona o fisklanim sistemima u Brcko distriktu BiH....
Zvanicni pocetak fiskalizacije 01.01.2019 

OPTIKA "OPTIQL" P.J. BR.1 Brčko distrikt BiH - novi ugovor o implementaciji našeg IS

Modul za maloprodaju

21.05.2018 20:31
OPTIKA "OPTIQL" P.J. BR.1 Brčko distrikt BiH se bavi proizvodnjom-izradom, popravkom i prodajom dioptrijskih i sunčanih naočala, te prodajom kontaktnih leća i ostali proizvoda vezanih uz osnovnu djelatnost.
Naš informacioni sistem ima zadatak da olakša praćenje proizvodnje i prodaje svih proizvoda vezanih za ovu djelatnost.

Potpisan ugovor o implementaciji našeg informacionog sistema sa "MACCHIATO" cafe iz Brčkog

Poslovno informacioni sistem za ugostiteljstvo.

16.05.2018 08:06
Cafe "MACCHIATO" iz Brčkog se bavi ugostiteljskom djelatnošću. Naš informacioni sistem ima zadatak da olakša rad u ovom objektu kroz prodaju i praćenje prometa (DPU - dnevni promet ugostitelja, knjiga šanka, nabavne kalkulacije, pos racune itd.)

Potpisan ugovor o implementaciji naseg IS sa firmom "DUO PACK" Brcko

Racunarsko upravljanje robama u maloprodaji.

28.04.2018 12:00
Firma "DUO PACK" Brcko se bavi proizvodnjom secera. Nas informacioni sistem za upravljanje robama u maloprodaji ima zadatak da olaksa pracenje prometa robe, stanje lagera, prodaju robe, dugovanja i potrazivanja itd.
Arhitektura sistem klijent/server. Baza podataka Microsoft SQL Server 2012 Express.

Novi ugovor sa firmom TR "SP Feniks" Šamac

Modul za maloprodaju.

04.10.2017 08:18
Slika
Potpisan novi ugovor sa firmom Trgovina "SP Feniks" Petra Simic s.p. Šamac, za implementaciju našeg informacionog sistema računarsko upravljanje robama u maloprodaji. Arhitektura sistem klijent/server. Baza podataka Microsoft SQL Server 2012 Express. Fisklani sistem Mikroelektronika ME P1000 - fisklani štampač.

Potpisan novi ugovor sa firmom MISTREND doo Brcko

Licnca za robno knjigovodstvo

21.07.2017 10:35
Slika
Firma MISTREND doo Brcko danas je potpisala novi ugovor o implementaciji naseg informacionog sistema za robno knjigovodstvo.

Potpisan novi ugovor sa firmom TRANSPORT MUJKIĆ DOO Brčko

Licenca za robno knjigovodstvo - veleprodaja

21.07.2017 10:23
Slika
Firma TRANSPORT MUJKIC doo Brcko danas je potpisala novi ugovor o implementaciji naseg informacionog sistema za robno knjigovodstvo.

BMS BEGANOVIC d.o.o Brcko Distrikt BiH

Novi ugovor

09.12.2016 19:56
Slika
Firma BMS BEGANOVIC d.o.o danas je potpisala ugovor o implementaciji naseg informacionog sistema za proizvodnju i racunarsko upravljanje robama. Rok implementacije IS 15 dana.

Market PLUS 2 Ugljevik

IS

Slika
Dana 01.07.2016 potpisan ugovor za implementaciju infromacionog sistema RUR u marketu PLUS 2 Ugljevik. Arhitektura sistema klijent/server, dbms; SQL Server 2016 Express, UIO; Access2010 runtime code.

Implementacija našeg IS za računarsko upravljanje robama u marketu S.P.PLUS III Brčko

13.05.2016

Slika
Potpisan ugovor o implamentacijia našeg IS za računarsko upravljanje robama u marketu S.P. PLUS III Brčko.
Arhitektura sistema: klijent/server.
Relaciona baza: SQL SERVER 2012 EXPRESS.
Korisnički interfejs: Access2010 runtimecode. 
 

Projektovanje racunarske mreze u marketu "SIKO" doo BRCKO

04.05.2016

Slika
Druga faza implementacije IS u marketu "SIKO" doo Brcko, projektovanje racunarske mreze realizovana.

Uvodjenje IS za supermarket "SIKO" doo Brcko

25.04.2016

Slika
Potpisan ugovor o uvodjenju našeg informacinog sistema za računarsko upravljanje robama u SUPERMARKETU "SIKO" doo, Brčko. Prva faza implementacijie je planirana da se završi do 30.04.2016. 
Arhitektura sistema je klijent/server. Dbms je SQL Server 2008 R2 Express (10 Gb free). Biblioteka .NET freamework. Konekcija sa bazom ADO.
 

Instalacija IS za pracenje procesa proizvodnje u utroska sirovina u BUREKDZINICA MM doo Sarajevo

14.04.2016

Slika
Prva faza implementacije naseg IS za pracenje procesa proizvodnje u BUREKDZINICI MM - SARAJEVO uspjesno zavrsena.
 

Fiskalizacija sa TRING doo Gracanica

Podnaslov

Slika
Uspjesna realizacija projekta uvodjenja informacinog sistema za racunarsko upravljanje robama u maloprodaji u firmi DANI doo Sarajevo. Prodavnica br.2. Fiskalni sistem TRING Gracanica

SERVER HP

Minimalni zahtjevi za instalaciju SQL SERVERA 2014

Slika
Specifikacija serverske infrastrukture:

1.HP ProLiant ML310e Gen8


Instalacija i konfiguracija

Microsoft SQL Server 2014

Slika
Instalacija i konfiguracija Microsoft SQL Servera 2014 na lokalnoj masini...

SQL SERVER 2014

Microsoft

Slika

Microsoft SQL Server 2014 – brže i dalje (OLTP performanse i Azure cloud integracija)


Aktuelno Microsoft SQL Server 2014 izdanje publikovano je aprila prošle (2014) godine. Potrudićemo se da ga u kratkim crtama predstavimo, a neposredni povod je jednodnevna radionica pod nazivom SQL Server Data Camp, koju Microsoft Srbija organizuje 27. februara u Beogradu, sa ciljem prezentovanja SQL Servera 2014 i njegovih mogućnosti. Ovaj događaj bi smo rado preporučili, ali je u trentku pisanja teksta već potpuno bukiran, što možete i proveriti na gornjem linku.


ISTORIJAT – KRATKO PREDSTAVLJANJE

Microsoft SQL Server je poznato i pouzdano database rešenje, sa dugom tradicijom. Prema informacijama sa wikipedije, aktuelna Microsoft SQL Server 2014 generacija je petnaesta po redu od 1989. godine i tadašnjeg 16-to bitnog prvenca pod nazivom SQL Server 1.0 
Kao i veliki broj drugih rešenja, Microsoft je SQL Server zasnovao na kodu kojeg nije inicijalno razvio – osnova koda je kupljena od Sybase SQL Server-a (današnji Adaptive Server Enterprise). 
Sa razvojem NT platforme, od 1993 godine, Microsoft svoje SQL rešenje prilagođava svojim operativnim sistemima i polako ga udaljuje od originalnog Sybase koncepta. SQL Server 2005 je prva generacija u kojoj je stari Sybase kod potpuno zamenjen Microsoft rešenjima.

Microsoft SQL Server trenutno participira sa 46% od ukupnog svetskog udela RDBMS rešenja i u poslednjih 5 godina predstavlja najsigurnije database rešenje na tržištu (statistički podatak preuzet sa niže linkovane prezentacije SQL Servera 2014).

Oficijelne informacije o Microsoft SQL Serveru 2014 iz prve ruke, potražite na sajtu proizvođača:http://www.microsoft.com/sqlserver


EDICIJE, LICENCIRANJE I ZAHTEVNOSTI PLATFORME

SQL Server 2014 dostupan je u 6 edicija: Enterprise, Business Intelligence, Standard, Web, Develop i Express, a sve nabrojane edicije mogu se grupisati u tri kategorije: principal, specialized i breadth. Iako SQL Server predstavlja vlasnički komercijalni softver, edicije iz breadth kategorije su besplatne ili sa veoma redukovanom cenom. Naime, Express edicija je potpuno besplatna pa, iako svedenih funkcionalnosti u odnosu na komercijalne kolege, ona predstavlja odličan izbor za razvojno okruženje, kao i za pokretanje web i manje zahtevnih serverskih aplikacija. 
Druga iz breadth kategorije je Develop edicija. Ona je funkcionalno ekvivalentna Enterprise ediciji (što bi se reklo “u fulu”), ali se očekivano ne može koristiti u produkciji, već samo za potrebe razvoja i testiranja. Develop edicija, treba napomenuti, nije besplatna, ali se licencira po developeru i veoma je redukovane cene (50$ po developeru).

Na matičnom sajtu možete pronaći sve neophodne informacije o licenciranju, razlikama među edicijama kao i o tome kako odabrati odgovarajuću ediciju prema potrebama radne organizacije. Standardno za Microsoft, moguće je besplatno preuzeti potpuno funkcionalnu bilo koju od komercijalnih edicija sa ograničenim rokom korišćenja od 180 dana.

sqlmng1

SQL Server 2014 podržava 32-bitnu i 64-bitnu hardversku arhitekturu. Minimalni hardverski zahtevi podrazumevaju 6 GB prostora na sistemskom disku, neophodnih za instalacioni proces, 512 MB RAM memorije – za Express ediciju, dok je za ostale edicije minimum neophodne RAM memorije 1 GB. 
Prebacimo se na nešto realnije scenarije:  preporučene vrednosti RAM memorije su: 1 GB za Express, a za ostale edicije 4 GB, uz procesor x86 ili x64 arhitekture koji radi na minimum 2.0 GHz.

SQL Server 2014 je podržan od strane svih novijih Microsoft serverskih sistema, počevši od Windows Server 2008, a Standard, Develop i Express edicije podžane su i od strane klijentskih sistema, kao što su Windows 7, 8 i 8.1.


UNAPREĐENJA PLATFORME

Standardno, svaka nova verzija SQL Servera donosi unapređenja i nove funkcionalnosti i u tom smislu SQL Server 2014 nije izuzetak. Urađeno je puno na unapređenju performansi, sigurnosti, skalabilnosti kao i na obezbeđivanju maksimalne dostupnosti (High Availability).

Kada su performanse u pitanju, neophodno je pomenuti In-Memory OLTP tehnologiju. U pitanju je database engine komponenta SQL Servera 2014, jedno od najznačajnijih unapređenja, sa kodnim nazivom “Hekaton“. 
Performanse Online Transaction Processing (OLTP) procedura značajno su povećane, a vreme procesuiranja redukovano prebacivanjem jedne ili više tabela u “In-Memory” rezidentni prostor. Da bi se iskoristile In-Memory OLTP mogućnosti potrebno je da se tabela deklariše kao “memory-optimized“. Mogućnost memorijske optimizacije na nivou tabela je dodatni benefit jer se na taj način može uraditi “preciznija”, samim tim kvalitetnija optimizacija u odnosu na druga In-Memory rešenja koja ovu vrstu optimizacije rade na nivou baza. 
Uvećanje performansi aplikacija koje ovaj mehanizam omogućuje zavisi od više faktora, ali bi brzina standardno trebalo da bude od 5 do 20 puta veća. Prema informacijama koje iznosi Dandy Weyn (Technical Product Manager SQL Server) u okviru prezentacije SQL Servera 2014 (možete pogledatiovde)u radu sa pojedinim aplikacijama dostižu se poboljšanja brzine do 57 puta u odnosu na pokretanje bez In-Memory OLTP opcije. 
Nešto više informacija i detalja o In-Memory tehnologiji pronađite u segmentu IT Modul teksta koji obrađuje CSQL:  CSQL – In-Memory Database

U okviru aktuelnih unapređenja primetan je i snažan iskorak ka Cloud-u putem integracije većeg broja funkcionalnosti sa Windows Azure platformom. Azure Cloud lokacija može se koristiti kao destinacija za backup baze podataka. Funkcionalnost je integrisana u SQL Server Management Studio (SSMS), a Managed Backup na osnovu zadatih intervala, oprerećenja i procene značaja izmene podataka trigeruje backup baze u enkriptovanoj formi na Windows Azure lokaciju.

Always-On Availability grupe su unapređene mogućnošću preseljenja u oblak. Always-On Availability grupe predstavljaju disaster-recovery koncept, set baza podataka grupisanih u fail-over grupaciju. Jednom setu read-write primarnih baza iz Availability grupe pridružen je veći broj odgovarajućih sekundarnih baza koje opciono mogu biti read-only replike. U okviru SQL Servera 2014 broj omogućenih sekundarnih baza je povećan sa 4 na 8, a uvedena je i pomenuta mogućnost integracije sa Azure Cloud platformom.

IC558440

Kao vrhunac Cloud (Azure) integracije, navešćemo SQL Server Data Files in Windows Azure – mogućnost smeštaja fajlova baze na Azure storage, pri čemu se baza može pokretati u lokalnom data centru ili na Azure virtuelnoj mašini. Ovaj koncept omogućuje različite hibridne kombinacije u skladu sa zahtevima dostupnosti (availability), opcijama sigurnosti, projektovanim troškovima, održavanjem i drugim faktorima.

IC689120

U sferi optimizacije i performansi, značajne novine su Updateable ColumnStore indexes, dodatno poboljšanje sistema za unapređenja data warehouse performansi i SQL Server Resource Governor koji omogućuje upravljanje i kontrolu nad potrošnjom resursa SQL Servera. Resource Governor omogućuje postavljanje graničnih vrednosti za CPU potrošnju i Disk I/O operacije.  Naravno, tu je i Buffer Pool Extension feature (BPE) za SSD diskove, funkcionalnost koja predstavlja upravo ono što joj ime kaže, ekstenziju SQL Server buffer pool-a na SSD drajv, efikasan način da se omogući kvalitetno i značajno povećanje OLTP performansi, uz povoljniju cenu koštanja nego kada bi se isti efekti ostvarivali na račun povećanja kapaciteta radne memorije.

Lista unapređenja se, naravno ovde ne iscrpljuje. Pomenimo alate za Business Intelligence, integraciju sa Power BI rešenjem za Office 365, poboljšanu integraciju sa Windows Server 2012 R2 platformom i druge lepe i zanimljive stvari koje zavređuju detaljnije istraživanje dokumentacije i on-line resursa. 
Kompletnija lista unapređenja i novih funkcionalnosti SQL Servera 2014 može se pogledati na web stranicama: What’s New in SQL Server 2014. i What’s New (Database Engine)


INSTALACIJA I KOMPONENTE SQL SERVERA 2014

Instalaciju SQL Servera 2014 najjednostavnije je obaviti putem instalacionog čarobnjaka, a za specifične potrebe deployment-a, raspoložive su i napredne varijante instalacije. Na raspolaganju je kastomizacija instalacionog procesa putem konfiguracionog fajla ili putem command-line konzole, pri čemu se za kastomizacija vrši kroz sintaksu i odgovarajuće parametre setup-a, a korišćenjem  batch skripti postiže se dodatna automatizacija instalacije. Za enterprise okruženja, na raspolaganju je još elegantnija mogućnost deployment-a kreiranjem sysprep-ovanog image-a instalacije. Kada govorimo o instalaciji, bitno je razumeti da ona nije monolitna. SQL Server 2014 se sastoji od većeg broja komponenti koje se mogu i ne moraju uključiti pri instaliranju – selekcija se vrši pri samom procesu instalacije. 
Lista ovih komponenti, odnosno servisa uključuje:

 • Database Engine Analysis Services
 • Reporting Services
 • Integration Services
 • Master Data Services
 • Data Quality Services
 • Management tools
 • Connectivity components

sqlstpxx

Pomenimo i činjenicu da  SQL Server 2014 podržava instalaciju na više tipova storage-a: local disk, deljeni storage i SMB File Share.


ZA KRAJ…

Nadamo se da smo kroz ovaj kratak pregled najsvežijeg izdanja MS SQL Servera uspeli da vam približimo ovaj proizvod i omogućimo da steknete okvirnu sliku o njemu. Ukoliko vam je potrebno još referentnih podataka i objašnjenja, preporučujemo besplatnu publikaciju – “Introducing Microsoft SQL Server 2014, Technical Overview”, izvornik detaljnijih informacija o In-Memory tehnologiji koja dovodi do drastičnog povećanja performansi i o ostalim novim funkcionalnistima Microsoft SQL Server-a 2014. Knjiga je dostupna na matičnom SQL sajtu.

 

Autori: Vladimir Blagojević i Branislav Kolar

Podelite sa drugima!
  Vladimir Blagojevic

  Vladimir Blagojevic

  Vladimir Blagojević je Sertifikovani Microsoft programer i administrator, pre svega IT entuzijasta. Pomalo neopredeljenog usmerenja - od programiranja do administracije, radi sa Linux, Open-source i Microsoft tehnologijama. Kontakt adresa - vlada.blagojevic@gmail.com

  ASW:TEMPORIS

  Informacioni sistem za kontrolu i naplatu parkiranja

  Slika
  asw:temporis je softversko rešenje namenjeno svim gradovima koji žele da reše problem parkiranja i efikasno upravljaju uredenjem parking prostora.
  Softversko rešenje - asw:temporis - objedinjuje pet razlicˇitih softverskih modula sa nizom pripadajuc´ih funkcionalnosti: 

  1. Administracija sistema: 
  • Administracija korisnika
  • Monitoring sistema 
  • Konfiguracija sistema 

  2. Backoffice Evidencija doplatnih karata: 
  • Doplatne karte
  • Razmenu informacija sa MUP-om o vlasnicima vozila Evidencija parking karata:
  • Pretplatne karte • Kiosk karte • SMS karte • Besplatne karte SMS:
  • SMS poruke (pretraga, pregled, štampa)
  • Kratki brojevi – broj za kupovinu karata putem SMS-a
  • Mobilni operatori Prac´enje rada kontrolora:
  • Definisanje kontrolora
  • Definisanje naloga kontrolorima 
  • Pregled uocˇavanja 
  • Prac´enje aktivnosti kontrolora Konfiguracija backoffice sistema:
  • Geografske lokacije – država, gradovi, zone, sektori, ulice 
  • Kalendar – vrste dana, praznici
  • Karte – tipovi doplatnih i parking karata 
  • Vrste prekršaja
  • Vlasnici vozila - rent-a-car agencije itd. Izveštavanje
  • Operativno izveštavanje
  • Analiza funkcionisanja parking sistema

  3. Kontrolor Modul Kontrolor namenjen je radu kontrolora na terenu sa PDA uredajem. Omoguc´en je pristup sistemu putem Internet browser-a PDA uredaja i optimizovan u pogledu protoka podataka kroz mrežu. Obuhvata sledec´e funkcionalnosti:
  • Uocˇavanje vozila
  • Evidencija kiosk karata
  • Izdavanje doplatnih karata 
  • Pregled nezatvorenih uocˇavanja
  • Pregled isteklih parking karata

  4. Supervizor Modul Supervizor namenjen je nadgledanju rada kontrolora i ima sledec´e funkcionalnosti:
  • Provera vozila
  • Provera ulica

  5. SMS centar SMS centar je softverski modul, koji ostvaruje funkcionalnost kupovine parking karata putem SMS poruka kroz Web Service i direktnu spregu sa SMS servisima operatera mobilne telefonije u regionu

  ODABRANE REFERENCE: Opstina Bijeljina, Opstina Teslic, Opstina Kotor Varos

  SoftEther VPN

  VPN konkecija

  Slika
  Kada je u pitanju softver za VPN komunikaciju, već neko vrijeme vodeće pozicije zauzimaju isti ili slični igrači, a pretraga po terminu “VPN tools” teško da će izbaciti rangiranje u kome prva tri mjesta ne zauzimaju OpenVPN, LogMeIn Hamachi i CiscoVPN.

  Ovom prilikom vam predstavljamo VPN softver koji možda još uvijek nije na taj način prepoznatljiv, ali je svojim kvalitetom već napravio veliku promjenu i pomak u odnosu na konkurentna rešenja. Istini za volju, poređenje sa gore navedenim alatima možda i nije sasvim umjesno, budući da SoftEther VPN predstavlja značajno kompletnije riješenje, sa većom primenljivošću u više različitih situacija.

  UNITRADE SOFT uspješna realizacija projekta u JP PUTEVI BRČKO

  Druga faza - implementacije ERP-a (19.12.2014)

  Slika
  UNITRADE SOFT Agencija je u vremenskom periodu od 45 dana uspješno realizovala, drugu fazu poslovno informacionog sistema:

  • Plan i analiza
  • Plate
  • Kadrovska evidencia
  • Obračun kamata
  • Vođenje putnih naloga
  • Štampa virmana

  ASW INŽINJERING - uspješna implementacija projekta u Vladi Brčko distrikta

  Naš poslovni partner ASW

  0 0